A radiátorok kiválasztása.

Fűtésszerelés

Milyen szempontok szerint válasszuk ki a megfelelő radiátort az otthonunkba?

Főbb szempontok:
– a helyiségben rendelkezésre álló hely
– meglévő csőhálózat esetében a radiátor csatlakozása
– legfontosabb a radiátor teljesítménye, hány Watt fűtőértéket biztosít
– radiátor anyaga acél, alumínium

Legfontosabb a kiválasztásnál azon kívül, hogy milyen anyagból készült a radiátor, hogy megfelelő teljesítményű legyen. Ez a paraméter határozza meg a radiátor hőleadását Watt- ban kifejezve. Ez a radiátor méretét is meghatározza. Ha kisebb teljesítményű radiátort szerelünk fel nem tudjuk felfűteni a helyiséget, vagy nem lesz gazdaságos a fűtésünk mert forróbb vizet kell keringetni a rendszerben.

Nagyobb radiátort sem érdemes választani mert többe is kerül és több helyet foglal. A fűtésszerelő a helyiség alapterülete és annak magassága alapján számolja ki, hogy mekkora teljesítményű radiátorra van szükség az adott helyiség gazdaságos felfűtésére. Ennél a számításnál több szempontot is figyelembe kell venni, mint például van-e szigetelve az épület vagy a nyílászárók állapota.

Egyszerű számítás hagyományos magas hőmérsékletű fűtés esetén (cirkó, kazánfűtés) alapterület x belmagasság x 40W. Például 10 m2 alapterület x 2,6m belmagasság x 40W= 1040 Watt teljesítmény amit felkerekítünk tehát 1100 W-os radiátorra van szükség a helyiség felfűtésére.

Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél (kondenzációs kazán) esetén nagyobb radiátorokra van szükség, mert ebben az esetben a fűtő víz hőmérséklete alacsonyabb. A kondenzációs kazánokat is lehet magasabb hőmérsékletre állítani de akkor megszűnik a kondenzációs hatás és nem fognak gazdaságosan üzemelni. Ezeknél a készülékeknél más számítási módot kell alkalmazni. Alapterület x belmagasság x 70W teljesítmény.

Fontos adat ha már kiépített rendszer van, hogy milyen kötési távolságban vannak kiépítve a radiátorkiállások.
Legtöbbször alsó-felső vagy átlós keresztkötésű. Keresztkötésű kiállás a nagyobb méretű radiátoroknál ajánlott. Léteznek nem szokványos radiátor bekötések is ilyen például a középen bekötött radiátor ami a radiátor aljánál középen vannak bekötve 50 mm-es kötési távolsággal.

Lakásunk megtervezésekor minden centiméter számít ez a radiátorokra is érvényes. Fő szempont, hogy a radiátor mennyi helyet foglal el a helyiségből. Legfontosabb a szélesség és a magasság. Itt érdemes megemlíteni a vertikális radiátorokat amik inkább magasak de keskenyek így kevesebb helyet foglalnak el a fal mellett. Nem utolsó szempont a radiátor mélysége sem, hogy mennyire áll el a faltól.
Tehát fontos a teljesítményhez és a rendelkezésre álló helyhez legalkalmasabb radiátort kiválasztani.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.