Vízóra csere

A vízórának a cseréjére minden lakásban előbb után szükségessé válik. A vízórákat nyolc évente le kell cserélni újakra mert lejár a hitelességi idejük. Ezért mielőtt ez az időpont eljönne egyeztetni kell egy vízszerelő szakemberrel a vízórák cseréjéről.

Ez a szerelés nem bonyolult művelet egy szakember számára, gyorsan el tudja végezni kosz hátrahagyása nélkül. A vízóra lecserélésében a segítségünkre lehetnek a Vízmű szerelői is de több ok miatt jobban megéri vállalkozóval elvégeztetni a cserét.

A vízórát minden esetben úgy kell felszerelni,hogy a számlapja szemből leolvasható legyen.Néhány példa,hogy miért is jobb ha vállalkozóval végeztetjük ezt a munkát:
– A vízmű szerelője például panel lakásban nem szereli le a wc mögötti hátlapot,azt a tulajdonosnak kell le és visszaszerelni a helyére.
-Ha ez nem történik meg a vízmű szerelője nem cseréli le a vízórát de kiállít egy számlát a kiszállási díjról.
– A hátlap leszerelésére azért van szükség mert nagyon sok esetben a hátlapra kivágott ajtón vagy nyíláson keresztül nem lehet hozzáférni a vízórához, hogy le tudják cserélni.
– Ha minket bíz meg a vízóra cseréjével mi ha szükséges leszereljük és vissza is szereljük a hátlapot.
– A vízműtől kiküldött szerelő csak a vízórát cseréli le pedig ilyenkor sok esetben a flexibilis bekötőcsövet is ki kell cserélni ha már nem jó az állapota.

A flexibilis csövek állapota nagyon fontos mert ha kilyukad a saját lakásunkon kívül több másik lakást is eláztathatunk.
Vízóra csere alkalmával ha szükséges mi lecseréljük a flexibilis bekötőcsöveket is.

A vízműves szerelő nem cseréli le a már nem tökéletesen zárható golyós csapot a vízóra előtt de az is előfordulhat, hogyha nem tudja elzárni a vizet mert nem zárható a golyós csapnál nem végzi el a vízóracserét csak kiszállási díjat számláz.
Ilyen esetekben keresnünk kell egy vízszerelőt aki elvégzi a golyós csap cseréjét egybekötve a vízóra cseréjével, aztán vissza kell hívni a vízművet a vízóra plombálása miatt de ez már a második kiszállásuk amit ki kell fizetni.

Nem utolsó sorban a lakásban sokszor adódnak kisebb nagyobb vízszerelési munkák amit mi el tudunk végezni a vízóracsere alkalmával: pl.: csaptelep javítás vagy csere, wc tartály javítás-csere, mosdó- mosogató szifon javítás vagy csere.

A vízóra cseréjéhez innen tölthető le a szükséges dokumentum: letöltés

Ha a kinyomtatott nyomtatványt kitöltöttük, a vázlatrajzot megrajzoltuk utána már csak a vízművel kell egy időpontot egyeztetni,hogy megtörténjen a műszaki átvétel, a plombálás és a számlázásba vétel.
Vállalkozásunk továbbá elvállalja új vízórák kiépítését is nagy tapasztalattal. Vállaljuk vízórák szerelését téglaépítésű társas házakban és panel lakásokban egyaránt.

Panel lakásokba nagyon egyszerű dolog vízórát beszerelni,mert a szerelőfalak mögött hozzáférhetően vannak szerelve a ház strangjai és a lakás vízcsövei.Téglaépítésű például belvárosi lakásokban ez már sokkal komplikáltabb,mert sok esetben a lakásnak nincs főelzárója ami nagyban megkönnyítené a munkát mert akkor rögtön kiderül,hogy hol jön be a vízvezeték a lakásba.Ha nincs elzáró és a tulajdonos,vagy a gondnok se tudja,hogy hol van pontosan a strang és arról hol vették le a vizet a lakás számára akkor több falbontással kell számolni.

A fal helyreállításához tudunk hozzáértő szakembert ajánlani aki korrekt áron helyreállítja az általunk kivésett falat.

Megéri vízórát szereltetni a lakásunkba és a kerti csapra?
A vízóra felszerelése mindenképpen megéri mert utána pontosan annyi vízdíjat fogunk fizetni mint amennyit elhasználtunk.Ha a kerti csapra szereltetünk vízórát az ott elfolyatott víz után nem kell csatornadíjat fizetni ami nagy megtakarítás főleg ha egy nagy kertet locsolunk az egyre forróbb nyarak alkalmával.A vízórák szabályos beszerelésére szigorú szabályok vonatkoznak amivel a vízszerelő szakembernek tisztában kell lennie mert ha a műszaki átvételnél szabálytalanságot lát a vízmű szerelője nem veszi át a szerelést, és nem plombálja le a vízóra hollandiját akkor nem kerül számlázásba vételre a fogyasztás.Ilyen esetben annak aki a szerelést végezte garanciálisan ki kell javítania a hibát.

A legfontosabb előírások vízóra beszerelésére:
Mindenek előtt a vízórának hitelesnek kell lennie.
Ha meleg víz mérésére szerelünk be vízórát legalább kilencven Celsius fokig megbízhatóan kell működnie.
A vízórának vagy vízóráknak a lakás teljes vízfelhasználását mérnie kell.
A vízóra és a hozzá tartozó golyós csap hozzáférhetőnek kell lennie,leolvasása, cserélhetősége biztosított legyen.
A plombálást a vízóra és a golyós csap közötti hollandinál akadálymentesen el lehessen végezni.
A vízórát a helység padlószintjétől legalább 30 cm magasságban kell kiépíteni,maximális magassága pedig a padlószinttől vízszintes beépítésnél legfeljebb 1,3 m lehet,függőleges beépítés esetén legfeljebb 1,5 m lehet.
A vízórát minden esetben úgy kell felszerelni,hogy a számlapja szemből leolvasható legyen.
Flexibilis cső nem használható a vízóra elzárója előtt.
A vízóra előtt közvetlenül elzárót kötelező beszerelni.
A vízóra ellőtt beszerelt golyós csap és a vízóra között kizárólag 1 db. oldható kötés lehet.
A vízóra előtt és után hollandi beszerelése kötelező.
A számlap leolvasását legfeljebb 1 m távolságból lehetővé kell tenni.
A beszerelt vízmérők engedélyeztetése a vízműnél mára nagyon leegyszerűsödött,már nem kell külön gépészeti tervrajzot csináltatni egy mérnökkel,most már elég a kinyomtatott dokumentumon kézzel megrajzolni azokat a helységeket ahol vízvezeték van.

A rajz elkészítéséhez a vízmű weboldalán találhatunk sémákat ami alapján magunk is meg tudjuk rajzolni a kézi tervrajzot.A vízmű oldaláról letölthető-kinyomtatható dokumentum elérhető a linkre kattintva: https://www.vizmuvek.hu/files/public/new/ugyintezes/dokumentumok/nyomtatvanyok/fnyvlakme-felhasznaloi_nyilatk_esvazlatr_lakme_beszereleserol.pdf
A vázlatrajzok elérhetőek a következő linkre kattintva: https://www.vizmuvek.hu/files/public/new/ugyintezes/dokumentumok/tajekoztatok/t-64-tajekoztato-vazlatrajz-mintak-lakas-mellekmerohoz.pdf

Panel lakásban vízórák cseréje a vízvezetékekkel együtt

A következő megbízásunk ajánlás útján jött, a gondnokunk szólt, hogy az egyik környékbeli panel házban az egyik lakás vízórája megállt és csőszivárgást is felfedeztek a vízóra leolvasásánál.

A helyszínre megérkezve láttuk, hogy a hideg vízcső nagyon régi PVC víznyomócső ami felett jócskán eljárt már az idő. Egyébként a ház 1972-ben épült tehát ötven éves vízcsővel van dolgunk. Új korukban ezek a vízcsövek nagyon jó megoldásnak számítottak mert nagyon gyors és egyszerű szerelést tettek lehetővé.

A PVC vízcsövek idomjait ragasztással kötik a csőhöz ami jó technológia de nagyon fontos betartani a szerelési, technológiai utasítást, például kellő tisztítást, zsírtalanítást a hosszú élettartam elérése miatt.

A horganyzott anyagból készült meleg vízcsövet is kicseréltük korszerű és szinte örök életű ötrétegű csőre aminek az idomjait press technológiával rögzítettünk az ötrétegű csőhöz.

Röviden az ötrétegű csövekről. Az ötrétegű csövek a magyar iparban a ’90-es években kezdett elterjedni, manapság ahol lehet ezt a csőrendszert használja minden vízszerelő.

Az ötrétegű cső felépítése belülről kifelé:
polietilén, kötőanyag, alumínium, kötőanyag, polietilén.

Az ötrétegű cső néhány előnye előnye:
-oxigéndiffúzió mentes
-kis hőtágulás
-alacsony hőmérsékleten is hajlítható,a hajlított formáját megtartja
-fűtéscsőnek is kiváló 95 Celsius fokig hőálló
-ötven év élettartam garancia
-nem vízkövesedik a sima belső felületének köszönhetően

De most térjünk vissza az elvállalt munkánkhoz. Tehát egy panel épületben cserélünk vízcsövet és vízórát. Ebben a típusú panel házban a lefolyó és vízcsövek a folyosón vannak a lakáson kívül, leszerelhető fal mögött.

Ezekben a panelházakban van a legegyszerűbb dolga a szerelőnek, mert a lecsavarozható fal eltávolítása után jól hozzáférhetőek a lefolyó és a vízcsövek. A vízóra leszerelését követően a régi vízcsöveket eltávolítottuk, amihez a fürdőszobában és a konyhában a sarokcsapokat le kellett szerelni azért, hogy a csövet ki lehessen húzni a betonból kihagyott lyukon keresztül.

Az új vízórák felszerelése után az új vízcsövek kiépítésével folytatódik a munka. Korszerű ötrétegű csővel bekötöttük a fürdőszoba és a konyha hideg és meleg vizét és a wc-tartályt. A csőkötéseket press-gép használatával végeztük el.

A sarokcsapok visszaszerelése után nyomás próbáztunk és utána a csövek rögzítése van hátra, amit gipszel végeztünk.Ezután szigeteltük a csöveket. Mivel a vízórák plombáit el kellett távolítani jegyzőkönyvet írtunk az eltávolításról, hogy a vízmű szerelője leplombálja az új vízórát.

Családi vállalkozásunk garanciával vállalja vízórák cseréjét-beszerelését, vízvezetékek szerelését javítását, komplett kiépítését.

Vízóra cseréje panel lakásban

Hívás