Új mosogató, csaptelep beépítése és vízvezeték kiépítés

Konyhai vízvezeték cseréje és új mosogató csaptelep felszerelése panel konyhában. Panel épületeknél a vízcső cseréje általában véve nem olyan komplikált művelet mert a vízvezeték és a lefolyócső falon kívül van kiépítve.

A mostani esetben a víz és a lefolyócső a konyha melletti kamrában kiépített stragtól lett a konyhába vezetve a beton falon kihagyott nyíláson keresztül. A csőcserére azért volt szükség, mert a meleg vízvezeték annyira vízköves és rozsdás volt már belülről, hogy a csaptelepnél a víz sokkal gyengébben folyt mint ahogyan eredetileg.

A régi lassan ötven éves vascsöveket korszerűbb, tizenhat milliméteres ötrétegű presszelt csőre cseréltük, így ezzel már többé nem lesz probléma, mert az ötrétegű csövek nem rozsdásodnak és nem is vízkövesednek.

A presszelt csőkötés pedig a legjobb, legtartósabb vízvezetékszerelő csőkötés. A lefolyócsövet és a szifont is újra cseréltük, így ebben a konyhában nem lesz több gond a lefolyóval sem.

A lefolyócsövet ötven milliméteres PVC-csőből és idomokból készíttettük el amit gumis bilincsekkel rögzítettünk a falhoz. A lefolyók kiépítésénél nagy gondot kell arra fordítani, hogy a csőnek megfelelően jó lejtése legyen mert ha rossz a lejtés az duguláshoz fog vezetni.

A szifon kiválasztásánál ajánlott a csőszifonokat előnyben részesíteni a búraszifonokkal szemben, mert a csőszifonok nehezebben dugulnak el. A flexibilis lefolyó bekötő csövek használata nem javasolt, csak akkor ha máshogyan nem, vagy csak nagyon nehezen tudnánk a szifont bekötni.

Mi flexibilis bekötőcsövet (Jollyflex) egyáltalán nem használunk csak ha másképpen nem megoldható a bekötés. A mostani esetben mosogatógép nem kerül beszerelésre ezért nem volt szükség plusz vízkiállásra a mosogató vagy mosógép számára.

A mosogatótálcára való felszerelése előtt a csaptelepnek ki kellett vágni a lyukat a mosogatótálcából mert ez a típus nem volt előre gyárilag kilyukasztva. Az ilyen gyártmánynak az előnye, hogy nem csak a tálcára hanem a munkapultra is szerelhető a csaptelep és ha így van nem marad egy lyuk a tálcán amit egy oda gyártott krómozott dugóval el kell takarni.

A lyukasztás után amit egy erre gyártott szerszámmal lehet elvégezni lehet a csaptelep felszerelésével foglalkozni. A csaptelepek legtöbbjét egy, vagy két lefogatócsavar rögzíti a tálcához vagy a pulthoz, amit a megfelelő méretű csőkulcsal tudunk meghúzni.

Ezután a flexibilis bekötőcsöveket kell a sarokcsapokhoz kötni, legtöbbször háromnyolcad-collos hollandival. A vízbekötésnél figyelni kell, hogy fel ne cseréljük a hideg és a meleg oldalt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.