Wc-tartály cseréje

A wc.-tartály cseréjének az oka, hogy a náluk dolgozó egyik karbantartó véletlenül eltörte a a wc tartályt. Azt, hogy ez hogyan sikerült nem részleteztük. A meglátásunk szerint a karbantartó le akarta venni a tartály tetejét és eközben eltört a tartály pereme és így már nem lehet visszatenni a tartály tetejét.

Magát a tartályt nem lehet külön megvásárolni, csak az alkatrészeit, így nem volt más lehetőség, mint újra cserélni az egész wc.-tartályt. Először megnéztük, hogy milyen típusú tartály van felszerelve, hogy ha lehet ugyan olyat szerezzünk be mert az nagyon leegyszerűsíti a cserét, mert nem kell újra felfúrni a tartály tartóját.

Megérkezésünkkor láttuk,hogy egy alulra szerelt GEBERIT wc.-tartállyal van dolgunk. Ennek a cseréje elég egyszerű mivel ugyan ilyet lehet vásárolni és annak a méretei megegyezőek a régi tartályéval. Más esetekben is érdemes ugyanolyan szerelvényt beszerezni mint a régi, hacsak nem vágyunk jobb vagy szebb wc.-tartályra, stb.

A GEBERIT tartálynál nem kell ezen törni a fejünket, mert ez a márka az elérhető legjobb és legtartósabb és nem utolsó sorban az alkatrészellátása is biztos, hogy évek múlva is zökkenőmentesen biztosított lesz. A cseréhez a régi tartályt le kell szerelni,ahhoz először a vizet kell elzárni a sarokszelepnél.

Ezt követően a tartály tetejét kell eltávolítani (ez esetben nem mert nem is lehetett rá felszerelni) aztán az öblítőcsövet lekötni a tartályról,és ezek után a flexibilis töltőcsövet kell leszerelni. Ha ezekkel a műveletekkel megvagyunk akkor a tartályt könnyedén le lehet akasztani a falhoz hozzáfúrt tartókonzoljáról.

wc tartály

A wv-kagylóból is kihúzzuk az öblítőcsövet és kezdhetünk nekiállni az új wc-tartály felszereléséhez. Az új tartály kicsomagolása után ellenőrizzük, hogy minden megvan a csomagolásban nehogy szerelés közben derüljön ki, hogy valamelyik alkatrész hiányzik a dobozból.

A GEBERIT wc.-tartályok össze vannak szerelve a dobozukban ellentétben például a DÖMÖTÖR tartályokkal amiket a szerelőnek kell összeszerelni a kicsomagolás után. Az új tartály felszerelését azzal kezdjük, hogy felszereljük az új tartót és utána pontos mérés után méretrevágjuk az új öblítőcsövet.

Erre azért van szükség mert nem mindegyik wc-kagyló ugyanolyan távolságra van szerelve a faltól.Ha ezzel is megvagyunk a wc kagyló öblítő nyílásába behelyezzük az új tömítéssel az öblítőcsövet,majd ezek után víssza lehet szerelni a tartályt az új tartóra.

Az öblítőcsövet csatlakoztatjuk a tartály aljához, aztán az új flexibilis bekötőcsövet rákötjük a sarokszelepre, majd a tartály víz csatlakozására és a víz megnyitása után már csak a próba marad hátra. Ha nem csöpög az öblítőcső,sem a vízbekötés akkor tökéletes munkát végeztünk.