Szifoncsere otthonunkban. Hogyan? Megmutatjuk!

A szifonok tisztítása, cseréje minden ingatlantulajdonos bosszúsága. A szifonok tisztítása, javítása előbb, utóbb minden lakásban esedékessé válik vagy dugulás vagy pedig a szifon szivárgása, csepegése miatt. A lakásunkban többféle szifon is megtalálható amiknek a funkciója a csatornaszag visszaáramlásának a megakadályozása. Ezért a lakásunkban minden lefolyóhoz szifon is tartozik.

A lakásban többféle szifon is található:
mosdószifon, ezeknek a szifonoknak a dugulását legtöbb esetben a lefolyóba kerülő hajszálak okozzák ami elkerülhető szűrő használatával, a másik leggyakoribb dugulás a szappan lerakódása okozza az ilyen dugulás megelőzhető rendszeres lefolyótisztító szer használatával, de vannak házi praktikák is mint például forró ecetes víz leeresztése vagy szódabikarbóna és ecet alkalmazása. Szórjunk szódabikarbónát a lefolyóba, aztán öntsünk rá kevés ecetet.
A fémből készült szifonoknál fel kell készülni a szétszerelésnél arra, hogy az évek alatt meggyengült fém bekötőcső vagy akár a szifon is összeroppanhat.

Ilyenkor a szifont újra kell cserélni.
mosogatószifon. Ez a szifon a mosogatótálca alatt található. A mosogató szifon dugulását a lefolyóba kerülő zsír lerakódása okozza, ez a dugulás megelőzhető a fentebb említett módszerekkel. Ha ez a módszer már nem segít mert olyan makacs a dugulás szét kell szerelni a szifont és alaposan kitisztítani. A mosogató szifonokat viszonylag egyszerű szétszerelni de érdemes új tömítéseket beszerezni mert a régi elöregedett vagy deformálódott tömítésekkel már nem lehet szivárgásmentesen összeszerelni.

kádszifon. A kádszifonokat a legnehezebb tisztítani vagy cserélni mert a kádak nagy része elő van falazva és ha van akkor egy szűk szerelőajtón keresztül kell megoldani a cserét vagy tisztítást. Volt olyan eset amikor hiába volt szerelőajtó a kád oldalán annak a kis mérete miatt nem lehetett kicserélni a szifont. Ilyen esetben sajnos csak bontással oldható meg a szifoncsere. Az újabb gyártású kádszifonokat úgy tervezik meg, hogy rendeltetésszerű használat esetén nem dugulnak el.

Zuhanyszifon. A zuhanyozótálca alatt található, és a legkomplikáltabb cserélni vagy javítani ezért a kiépítésnél fokozott figyelmet kell szánni a szifon szakszerű bekötésére. Egyszerűbb a feladat ha hátfalas zuhanykabin van szerelve mert az elhúzható a faltól és így hozzá lehet férni az alján a szifonhoz. Fix a falhoz rögzített zuhanykabin esetén a javítást csak bontással lehet elvégezni ami legtöbbször új zuhanykabin beszerelésével végződik.

Padlószifon. Ilyen lefolyókkal legtöbb esetben fürdőszobák padlóján találkozhatunk (padlólefolyó) ezeknek a szifonoknak a dugulását a felmosás során belekerülő szennyeződések okozzák vagy az aljukban lerakódott vízkő. Sok esetben a kád lefolyóját padlószifonba kötik be ilyenkor a kádból belekerülő haj és a szappanlerakódás okozza a bajt. Érdemes tudni, hogy a padlószifonok ha csak ritkán kerül víz a lefolyóba, kiszáradnak és így megszűnik a bűzelzárás funkció. Ilyen esetben a csatornaszag visszaáramlik a lakásba. Hogyha olyan helységbe van padlólefolyónk aminek a lefolyója ritkán van használva vizet kell bele önteni rendszeresen amikor azt látjuk, hogy száraz a szifon, nincs benne víz.

Mosógépszifon. Mosógépszifonból kétféle típus közül választhatunk:

Falon belüli, ennél a típusnál a szifon a falba van beépítve csak a csatlakozó csonk látszik. Az ilyen szifon tisztítása komplikáltabb mint a falon kívülié mert sok esetben a kőműves vagy burkoló nem hagy elegendő helyet a takarólemez mögött ahhoz, hogy a szifon tetejét letekerhessük a tisztításhoz. Léteznek olyan típusok is amin légbeszívó szelep is van, ennek előnye, hogy amikor a mosógép kipumpálja a vizet biztosan nem ad ki kluttyogó hangot egy másik szifon ami a nagyobb mennyiségű víz leeresztésekor gyakran előfordul a lefolyó víz utáni vákum keletkezése miatt.

Falon kívüli mosógépszifon. A falon kívüli mosógépszifon a legegyszerűbb típus. Ez a fajta a kiépített harminckét milliméteres fali lefolyókiállásba van helyezve és a tisztítása is nagyon egyszerű. A szifon teteje letekerhető és a benne található golyó ami a bűzelzáró eltávolítása után könnyedén kipucolható.

Huszönöt éve működő vállalkozásunk minden fajta szifon cseréjét, javítását, tisztítását garanciával, számlaképesen vállalja aznapi kiszállással. Ha a falban lévő cső van eldugulva bontás nélkül korszerű gépek használatával garanciával végezzük a cső tisztítását.
Telefonszámunk, +36 20 226 07 37 a hét minden napján ünnepnapokon is hívható és a lehető legrövidebb idő alatt segítünk a bajba került megrendelőinknek.