Wc- öblítőszelep kiépítése, javítása, cseréje. Hogyan? Megmutatjuk!

Wc- öblítőszelep kiépítése, javítása, cseréje. Hogyan? Megmutatjuk!

Wc- öblítőszelep két legismertebb márka létezik a Schell és a Mofém gyártmányok. Ezeknek két fő típusa különböztethető meg a nyomógombos típus és a félfordítós gyártmány. Alapvetően a két márka működése nem tér el egymástól a funkciójuk ugyan az, a wc kagyló leöblítése.

Leggyakrabban wc- tartályokkal lehet találkozni a háztartásokban de nagyon előnyös megoldás az öblítőszelep is. Előnyei között említendő a helytakarékossága, mert nem foglalja a helyet a wc mögött felszerelt tartály, egyben az öblítéshez felhasznált vízmennyiség is csökkenthető.

A wc öblítőszelepek legnagyobb gyártója a Schell melynek szelepei szebb megoldást kínálnak a wc öblítésére mintha a wc tartály mellett döntenénk.
Választhatjuk a hagyományos félfordítós típust aminek az előnye a takarékosság, melynél a kar elfordításával tudjuk a megfelelő víz mennyiségét szabályozni a wc leöblítésére.

A nyomógombos típusnál a gomb megnyomásával egy előre beállított vízmennyiséget használunk fel a célra. A pisoárok öblítését is nyomógombos szeleppel lehet megoldani amihez pisoár öblítőszelepet kell felszerelni. A nyomógombos illetve a félfordítós szelepeket nem lehet minden lakásban felszerelni mert nem mindenhol háromnegyed collos a vízkiállás, vagy nem elegendő a víznyomás.

Ilyen esetben a szelep nem öblíti le megfelelően a wc- kagylót és nagyon sok vizet használunk el az öblítésre ami többlet vízfogyasztást eredményez. Negatívumként említhető hogy gyakran nem használunk elegendő vizet a wc leöblítésére és ez duguláshoz vezethet.
Gyakori kérdés a szerelés előtt, hogy a félfordítós vagy a nyomógombos öblítőszelepek javíthatóak-e vagy meghibásodás miatt cserélni kell őket. Az ilyen tipusú szelepek mind javíthatóak.

A félfordítós szelep működése ugyan olyan mint a tekerőgombos csaptelepeké, ezért a meghibásodás miatt a szelep belső részét kell újra cserélni mint egy tekerőgombos csaptelepnél. A nyomógombos típusoknak is cserélhető a belső része és így évekig hibátlanul fog működni. Ezeket a wc öblítő szelepeket általában csak akkor kell újra cserélni ha már régi megkopott és esztétikailag már nem illik a fürdőszobába vagy a wc helyiségbe.
Vízvezetékszerelő vállalkozásunk több évtizedes gyakorlattal, eredeti alkatrészek felhasználásával, garanciával tud segíteni ha a wc öblítőszelepe vagy wc tartálya meghibásodik.