Csatornaszag a fürdőszobában, wc-ben, konyhában. Mit tehetünk?

A legtöbb lakásban előfordulhatott már,hogy kellemetlen csatornaszag érezhető annak ellenére, hogy a lakás tisztán van tartva. Nem éppen kellemes a szabadidőnket eltölteni ilyen helyen. Sok esetben dugulás van a háttérben, ilyen esetben a dugulás megszüntetésével a kellemetlen szagok is megszűnnek. A probléma nagyobb ha nincs dugulás és a lefolyók, szifonok tiszták.

Ebben az esetben a kellemetlen szagokat szigeteléssel vagy tömítéssel kapcsolatos gond okozza legtöbbször. Ilyen hiba elhárítása még egy tapasztalt vízszerelőnek is több időt vehet igénybe mert sorba végig kell nézni a konyhai, fürdőszobai szigeteléseket, tömítéseket, szifonokat.

A visszaáramló csatornaszagnak több oka is lehet, néhány példát felsorolok ezek közül:
Sok esetben a konyhai mosogató szifonba összegyűlt zsír a felelős a kellemetlen szagért a konyhában. Ilyenkor a szifont szét kell szerelni és alaposan kimosni, fertőtleníteni például domestossal.

Az összeszereléskor figyelni kell, hogy minden tömítés a helyére visszakerüljön, ajánlatos a szifonhoz tartozó tömítéseket beszerezni mert nagyon sok esetben újra kell cserélni azokat mert már nem tömítenek megfelelően.
Gyakori eset, hogy a csatornaszagot egy kiszáradt szifon okozza, leggyakrabban egy kiszáradt padlószifon okozza a problémát.

A padlószifonokba időnként vizet kell önteni, hogy elkerüljük a kiszáradásukat, így elkerülve a csatornaszag visszaáramlását a lakásba. Ha a kád, mosdó vagy a zuhanyzó a szifonba van bekötve ezeket időnként fontos kitisztítani mert itt gyűlik össze a szennyeződés nagy része és ez is rossz szagokat okozhat.

Zuhanyzó is okozhat kellemetlen dohos szagot, ennek leggyakrabban az az oka, hogy a zuhanytálca szigetelése nem tökéletes vagy régi és már nem szigetel megfelelően így a víz beszivárog a tálca alá és ez okozza a kellemetlen szagot. Ilyenkor a zuhanykabint újra szigetelni kell jó minőségű gombásodást gátló szilikon pasztával.

A wc kagyló is lehet a probléma forrása attól függetlenül, hogy tökéletesen tisztán van tartva. Ha a wc csésze lefolyójának a tömítése nem zár tökéletesen okozhatja a csatornaszag kiáramlását a lakásunkba.
Találkoztunk olyan esettel is amikor a kivitelezés során a vízszerelő nem épített be légbeszívó szelepet a lefolyóba és nagyobb mennyiségű víz leeresztésénél a vákuum kiszívta a vizet a szifonból és így szabad utat biztosít a csatornaszag visszaáramlásához.

Az ilyen hiba legfőbb jele, hogy gyakran halljuk, hogy több víz leengedésekor kluttyog, bugyborékol a szifon. Ezt a problémát megoldja egy légbeszívó szelep beépítése a csatornába. Ezt a feladatot jobb vízszerelő szakemberre bízni aki tudja, hogy a csatorna melyik szakaszába kell beszerelni a légbeszívót.

Házi praktika a szagok megszüntetésére: egy tasak szódabikarbóna a lefolyóba, arra pedig kb. fél pohár ecet.
Ha ilyen problémával küszködik a lakásában, hívjon bizalommal, megoldjuk a problémáját.