Zuhanykabin szerelése panel lakásban a kád helyére

Zuhanykabin szerelés panel lakásba

Gyakori kérés, hogy panel építésű fürdőszobában a kád helyére zuhanyzót kérnek mert így több hely marad az egyébként kis méretű fürdőben. Másik leggyakoribb ok, hogy idős emberek már nehezen tudnak a fürdőkádba belépni illetve kiszállni a kádból.
Többféle zuhanykabin létezik amiknek a beszerelési módja is eltér egymástól.

Épített zuhanyozónak hívjuk ha burkolóval felfalaztatjuk és lecsempéztetjük és zuhanytálca sincs hanem a burkoló padlólapból alakítja ki a zuhanyozó alját. Hátfalas zuhanyozó ahol a zuhanykabinnak van üvegből vagy műanyagból készült hátfala. Az ilyen típusú zuhanykabin nincs a falhoz rögzítve, hanem összeszerelés után csak a sarokba be van állítva. Falhoz rögzített hátfal nélküli zuhanykabin az ilyen típus a leggyakoribb.

Ennél a típusnál az üveg zuhanykabin a tálcán a falhoz hozzá van rögzítve. Mindegyik típusú kabinnál fokozott figyelmet kell fordítani a tökéletes víz szigetelésre, mert a kiszivárgó víz a fal vagy az alsó szomszédnál ázást okoz. Nem utolsó sorban a kiszivárgó víz balesetveszélyes is.
Ha úgy döntünk, hogy a panel építésű fürdőszobánkba zuhanyozót alakítunk ki, akkor egy két kompromisszumba bele kell, hogy egyezzünk.

zuhanykabin beszerelése

Ilyen például, hogy a panel fürdőszobákban a lefolyócső fürdőkádhoz lett kiépítve és kb. tíz-tizenöt cm-es magasságban fut sokszor a fürdőszoba falán kívül.Ezt a magasságot megváltoztatni csak a ház lefolyó strangjának az átalakításával lehetséges amihez a közösképviselő engedélye szükséges, de ezt nem szokták megengedni. Átépíteni pedig nem szabad mert az a ház tulajdona és egy későbbi csőtörés esetén a tulajdonosnak kell fizetni az összes kárt mert engedély nélkül alakította át a ház lefolyóját.

Ahhoz tehát, hogy be tudjunk szerelni zuhanykabint a kabin alatt a padlószintet meg kell emelni annyival, hogy a kabin lefolyóját be lehessen kötni.
Utóbbi megbízásunknál hátfalas zuhanykabint szereltünk be, a szintemelést is mi készítettük el.A hátfalas zuhanykabin előnye, hogy a csaptelepnek nem kell külön megfelelő magasságba kiállást készíteni mert a hátfal mögött flexibilis csővel van bekötve.

Más típusú zuhanyzóknál panelba a betonfal elé kell falazni ytong téglával amiben elférnek a vízcsövek.A zuhanyozó összeszerelése közben és után jó minőségű szilikon tömítő pasztával tökéletesen szigetelni kell az előírt helyeken a kabint. Esetünkben a szintemelésbe rejtettük a mosógép bekötéséhez szükséges víz és lefolyócsövet is.