Wc csésze szerelés, csere

Wc kialakítása

A wc csésze cseréjének leggyakoribb oka, hogy már régi és nem lehet tökéletesen tisztítani főleg a pereme alatt. A másik leggyakoribb ok a cserére, hogy megreped a csésze vagy hajszál repedések jelennek meg a felületén.

Alapvetően ötféle kialakítású wc-kagylóval lehet dolgunk:

Hátsó kifolyású lapos vagy mély öblítésű: ezeknél a típusoknál a szennyvíz hátra a wc kagyló mögötti fal felé távozik egy vastag csövön keresztül.
Alsó kifolyású lapos, vagy mély öblítésű: az ilyen típusú wc kagylóknál a lehúzott szennyvíz a padlóban lévő lefolyócsőhöz csatlakozik.
Falra szerelt wc csésze: Ezeknél a típusoknál az öblítő illetve a szennyvízcső rejtve van, a falra vannak felszerelve, a fal mögött pedig a wc-tartály található. Magyarországon a mélyöblítésű wc-csészék nem annyira kedveltek csak leginkább nyilvános helyeken mert igaz a szag rögtön megszűnik de a vízbe pottyanó széklet hatására felfröccsen a víz.

Panel lakásokban mindig hátsó kifolyású wc kagyló van felszerelve míg téglaépítésű társas házakban, belvárosi lakásokban az alsó kifolyású wc kagylók a leggyakrabban szereltek.

Hogyan kell wc kagylót cserélni?

Beszerzésre kerülő alkatrészek: Új wc kagyló, olyan típust kell választani amilyen az eredeti volt. Hátsó kifolyású helyére csak hátsó kifolyású wc kagyló szerelhető.
Wc rögzítő csavar szett, ami tartalmazza a csavart, tiplit, műanyag alátétet amit a csavarra kell majd húzni, hogy ne a fém csavar érintkezzen a wc kagyló anyagával.

Tömítések: ha alsó kifolyású a wc kagyló ültető gumi,ha hátsós akkor bekötőgumi vagy cső. Öblítőcső gumigyűrű.Ez két méretben kapható attól függ melyikre van szükség, hogy az öblítőcső milyen méretű.
Szilikonpaszta.
Először is meg kell nézni, hogy milyen típusú a lecserélni kívánt wc kagyló. Ezt úgy állapíthatjuk meg, hogy megnézzük a wc kagyló mögött, hogy hány darab cső van. Ha egy vékony és egy vastagabb csövet látunk akkor a wc kagyló hátsó kifolyású, ha csak egy vékony cső látszik akkor a wc kagyló alsó kifolyású.

Alsó kifolyású wc kagyló szerelése:

Első lépés, szedjük fel a régi wc kagylót. Ez néha nem sikerül egybe mert a csavarjait már nem lehet kicsavarni, vagy le van cementezve. A leszerelés közben nagyon ügyeljünk arra, hogy a wc kagyló hátulján lévő cső vagy csövek nehogy eltörjenek. Ha alsó szerelésű öblítőtartály van felszerelve akkor az öblítőtartályt is le kell szerelni.

  • Az új wc kagylóra helyezzük fel az ültető gumit,ehhez előfordul, hogy valamilyen síkosító anyagot kell használni.
  • A wc kagylót emeljük úgy a helyére,hogy pontosan illeszkedjen az ültetőgumi a lefolyócsőbe és úgy álljon a wc kagyló ahogy szeretnénk.
  • Jelöljük be a furatok helyét a wc kagylón látható lyukakon keresztül.
  • Emeljük le a wc kagylót és fúrjuk ki a lyukakat a tiplik számára,tipliket üssük be.
  • Emeljük vissza a helyére a wc kagylót és csavarozzuk le, de előtte ne feledkezzünk meg az öblítőcső tömítésének behelyezéséről se.
  • Szilikonpasztával nyomjuk körbe a wc kagyló szélét a wc kagyló és a padlóburkolat találkozásánál ez a szigetelés megakadályozza, hogy víz szivárogjon a kagyló alá,és stabilabban fog állni a wc kagyló ha nem elég egyenletes a padlón a burkolat.
    Egy vízszerelő számára a wc csésze cseréje rutin feladat de nem szoktam javasolni a házilag történő szerelést mert elég sok buktató lehetséges.