Az akril kádakról szakmai szemmel

akril kád

Minden ember más és különböző véleménye van a szaniterekről, így például az akril kádakról is. Van aki tökéletesen elégedett az akril anyagú kádjával, ez köszönhető persze a jó vízszerelő szakembernek is mert gondosan, jól szerelte be a kádat. Olyanok is vannak akiknek nem szimpatikus az akrilkád mert szerintük sérülékenyebb mint a lemezkádak.

Ez nem minden esetben igaz, mert a lemezkádba ejtett például üvegtárgy kárt okozhat a kád zománcozásában, míg az akril anyagú kádban nem tesz kárt, vagy csak egy minimális karcolást képes okozni.

A kádak beépítésének módja nagyban függ a megvásárolt kád anyagától is. Vásárláskor mindig kérjük ki a gyártó vagy forgalmazó cég javaslatát, hogy mit javasolnak az általuk forgalmazott kád beépítési módjairól és ettől semmi esetre se térjünk el.

Sok esetben a szerelő tanácsára nem szokták megvenni a kádlábat mert azt mondják felesleges mert úgyis Ytongos alátámasztást kap a kád. Sokszor nem fúrják fel a kádhoz tartozó rögzítő füleket a falra, amik a kádat a falhoz rögzítik és a belső szélüket stabilan tartják.

Ezeknek az alkatrészeknek a kihagyása már csak azért sem javasolt, mert ezzel a kádunk elveszíti a garanciáját, nem is beszélve a tartósságáról. Találkoztunk olyan esettel amikor a tulajdonos a csempe takarításának a során rálépett a kád belső szélére és az nem bírta el a rá nehezedő sújt és eltört.

Ebben az esetben sem volt alátámasztva a kád belső széle. A jó minőségű akrilkádak egyik ismertetőjele a hosszú garanciaidő. Lehet, hogy ezek a gyártmányok mint pl. RAVAK drágábbak de ezekben biztos, hogy nem fogunk csalódni ha a beépítést végző szakember betartotta a kád beszerelési utasítását.

Akril kád tisztítása

Legfontosabb, hogy el kell kerülni a maró vagy szemcsés tipusú tisztítószereket, mert károsíthatják a kád felületét. Csak az ilyen anyagú kádakhoz javasolt tisztítószereket használjuk.

Akril kád előnye

Előnye közé sorolják, akik ezt a típust választották, hogy nem hideg, mint az öntöttvas, vagy lemezkád. Az öntöttvas kádak esetében idő, amíg átveszi a melegvíz hőmérsékletét, nem beszélve, hogy közben egyben le is hűti a fürdővizet (kivétel, ha a kád alatt van a fűtőtest). Tehát akrilkád esetében azonnal befeküdhetünk a kába, nincs a kellemetlen hideg érzetünk.

Egy-két tanács a beépítéshez

Mint már említettem, mindig vegyük meg a kádhoz a kádlábat is. Ennek használatával a vízszintbe állítás is egyszerűbb.
Ha előlap nélkül vásárolunk kádat mert be lesz falazva és csempézve akkor lehetőleg Ytongozzuk körbe az egész kádat, hogy a pereme arra feküdjön fel így egy peremet létrehozva ami mellesleg jó pakoló felület is kialakítható.

A kád mögött is csempéztessük le a falat. Erre azért van szükség mert főleg akril kádak esetében nem jó megoldás a kád peremére ereszteni a csempét mert igy idővel a kád peremén repedések keletkezhetnek ami elrontja a kád esztétikus látványát.

Ha hidromasszázs funkcióval ellátott kádat vásároltunk fontos, hogy a kád alatti rész pormentes legyen ezért nem csak a falat de a padlót is le kell burkolni.