Monoblock wc-tartály javítása, régebbi ilyen típusú tartály átalakítása víztakarékos kivitelre

monoblokkos wc

Az ilyen típusú wc -tartályok a wc-kagylóra vannak szerelve így egy komplett egységet képeznek. Ezek a tartályok porcelánból készülnek, ezért a szerelés több óvatosságot igényel, hogy nehogy a javítás, vagy összeszerelés közben megsérüljön a wc-kagyló vagy a porcelán wc-tartály.

A monoblokk wc-k a mai napig nagyon kedveltek mert esztétikus a megjelenésük és helytakarékosak. Ezek az előnyök kiemelik a külön magasra szerelt tartályok közül.

Az ilyen típusú tartályok vízbekötése gyártmánytól függően kétféle lehet,alsó vagy oldalsó bekötésű. Az alsó bekötésű gyártmányok előnye, hogy a sarokszelep a tartály alá kerül és ezért még esztétikusabb, mert a vízbekötése nem látható helyen van úgy mint az oldalsó bekötésnél ahol a sarokszelep a tartály mellett van kialakítva.

A monoblock porcelán wc-tartályok javítása nem komplikáltabb mint a falra szerelt műanyag tartályoké. Előnyei közé sorolhatjuk az anyagából adódó könnyű tisztíthatóságot és például nem fog besárgulni öregedni mint műanyag társaik. Az újabb típusoknál dupla működtető gomb található a tartály tetején ami lehetővé teszi kisebb mennyiségű öblítővíz leeresztését is.

Ha a tartály nem ilyen, tehát csak egy gomb van rajta és annak megnyomásával leeresztjük az összes vizet a tartályból a mai ivóvízárak mellett nem éppen takarékos megoldás, de aránylag egyszerűen átalakítható a tartály leeresztő szelepe kétgombos víztakarékos kivitelűre.

Legelső művelet,hogy a tartály tetejét le kell szerelni, ezt a leeresztőgomb kitekerésével tudjuk megoldani. Az ilyen átalakításhoz először le kell szerelni a tartályt a wc-kagylóról, amit a tartály alatt található szárnyas anyák letekerésével tudunk megoldani miközben a wc tartály belsejében lévő csavarnak ellent tartunk.

Ennek a műveletnek az elkezdése előtt ne felejtsük el a tartályból a vizet leereszteni mert később problémásabb kiüríteni a tartályból a vizet, mint a szétszerelés előtt. Ha a tartály lent van a kagylóról az alján található nagy műanyag anya letekerésével tudjuk a leeresztő szelepet kiszerelni.

Ezután jöhet az előzőleg megvásárolt univerzális víztakarékos leeresztőszelep beszerelése. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkba az ilyen átalakítást bízzuk vízszerelő szakemberre, mert az univerzális leeresztőt pontosan a tartályhoz kell igazítani, hogy belepasszoljon és hibátlanul működjön.

Ha a leeresztő szelepet visszaszereltük a tartály belsejébe akkor a tartályt vissza kell csavarozni a wc kagylóra. Ilyenkor mindíg minden tömítést cseréljünk újra mert a régi tömítések nem biztos, hogy megtartják a vizet mert ellapultak, hozzáidomultak az eredeti összeszerelt állapothoz.