Flexibilis csövek állapotának ellenőrzése miért fontos?

A lakásunkban több helyen is találkozhatunk flexibilis vízbekötő csövekkel. Például a mosdó, mosogató csaptelep alatt, vagy a wc-tartálynál, vízóránál.

Ezeknek a bekötőcsöveknek a jó állapota elengedhetetlen ahhoz, hogy a lakásunkat, házunkat megóvjuk egy akár többmilliós vízkár bekövetkezésétől ami egy ilyen cső kilyukadása tud okozni.

Következő valós esetünkben egy panel lakóépületben az ötödik emeleten az egyik lakás vízórájánál lyukadt ki egy bekötőcső. Este tíz órakor hívott a gondnok, hogy mi történt és azonnali segítségre van szüksége egy vízszerelőtől, mert emiatt el kellett zárnia a pincében a strangot és emiatt tizenegy lakásban nincs hidegvíz.

Mi egy órán belül a helyszínen voltunk, hogy kicseréljük a kilyukadt bekötőcsövet. A vízóránál a vizet nem lehetett elzárni mert az elzárócsap nem működött megfelelően, ezért kellett a pincében elzárni a vizet.

A tulajdonossal megbeszéltünk egy időpontot amikor az elzárót is újra cseréljük mert nem volt nálunk félcolos golyós csap és este már nem is lehet beszerezni.

A bekötőcsövet ki tudtuk cserélni mert ezekből mindig többféle méretű van nálunk a szervizautóba. Itt ebben az esetben is mivel többszintes lakóházban történt a csőrepedés több lakást is érintett ezért ebben az esetben jelentős anyagi kár keletkezett.

Igaz a ház biztosítója kifizeti a kárt, de a bosszúság, kényelmetlenség amíg a padlót kicserélik és a festők végeznek a felújítással nagyon kellemetlen tud lenni.

A flexibilis bekötőcsövek időnkénti ellenőrzéséhez nem kell vízszerelő tapasztalat, ÓVATOSAN húzzuk végig a kezünket a cső szövött rozsdamentes felületén és ha azt érezzük, hogy kiáll a drótszál, akkor a cső megérett a mielőbbi cserére.

flexibilis cső

A mellékelt képen erre nem is lett volna szükség mert már ránézésre is egyértelműen kiderül, hogy ez a cső csoda, hogy még nem durrant ki korábban.

Másik ajánlott ellenőrzési módszer, hogy óvatosan megmozgatjuk a csövet és ha érezzük, hogy már nem olyan rugalmas, pláne hogyha érezzük a megmozdításkor, hogy ropog akkor le kell cserélni a bekötőcsövet, lehetőleg mihamarabb.

Flexibilis csövek felépítése: belül egy kis túlzással egy gumi cső van ami köré nyomásállóság céljából rozsdamentes acél szövetet szőnek természetesen gépi eljárással.

Ez a rozsdamentes anyag is korrodálódhat folyamatos páralecsapódás vagy minimális vízszivárgás miatt.
Családi vállalkozásunk gyors kiszállással, garanciával és természetesen számlaképesen elvégzi az ilyen jellegű megbízásokat is.