Törölközőszárítós radiátor cseréje panel lakás fürdőszobájában

Törölközőszárítós radiátor cseréje tizedik kerületi panel lakás fürdőszobájában

Törölközőszárítós radiátor cseréje tizedik kerületi panel lakás fürdőszobájában. A következő fűtésszerelési megbízásunk egy törölközőszárítós radiátor cseréje, mert a régi kilyukadt. Szerencsére és a megrendelő nagy megkönnyebbülésére ebben az esetben nem kellett a Főtávval időpontot egyeztetni, hogy leürítsék az érintett fűtési strangot, mert voltak a radiátor előtt radiátorszelepek.

Törölközőszárítós radiátor cseréje panellakásban

Mondjuk a képeken is látható termosztatikus radiátorszelep teljesen feleslsges, mert eredetileg nem csináltak átkötést (by pass) a fütéscsövek között és ezért igy nem lehet a fűtést szabályozni, mert ha a lakó lejjebb szabályozza a fürdőjében a hőmérsékletet, akkor az befolyással lesz az összes radiátorra ami ezen a fűtési stangon van felszerelve.

A tulajdonossal megegyeztünk, hogy a következő nyáron amikor a Főtáv leüríti a fűtéscsöveket majd elvégezzük a csőátkötés kivitelezését is. A radiátor csöveit szénacél csőből presszelve csinálták meg eredetileg, így ahoz nem kellett nyúlni mivel ugyanolyan méretű radiátor került felszerelésre a régi helyett.

A radiátorcsere oka jól látszik a mellékelt fényképen, ahogy a festék felhójagosodott a radiátor felületén és alólla a víz is el kezdett szivárogni. Ezeket a radiátorokat elektrosztatikus porszórással festik le ami egy nagyon tartós és ellenálló bevonatot képez, ezért sokszor előfordul, hogy először csak a festékrétek hólyagosodik fel de a víz még nem szivárog.

Ha ilyen felhólyagosodott bevonatot látunk a radiátorunkon azt minél előbb le kell cseréltetni egy vízvezeték, fűtésszerelő szakemberrel mert ez azt jelzi, hogy a radiátorunk bármikor elkezdhet csöpögni.

A radiátorcsere munkafázisai:

a radiátorszelepek elzárása után a víznyomást kieresztettük a légtelenítőn keresztül, aztán a radiátorszelep hollandijánál óvatosan le kell ereszteni a vizet a radiátorból.

Ha ez kész, nem jön több víz leoldhatjuk a hollandikat és a radiátortartó leszerelése után le lehet szedni a radiátort. Az új radiátor felszerelésénél kimértük az új radiátor tartóinak a helyét és felfúrtuk.

Erre azért volt szükség mert az új radiátor négy centiméterrel magasabb mint a régi, így sem passzolt a régi radiátor tartóihoz. Az új radiátort felszereltük a tartóira, ezután a szelep hollandiait meghúztuk állítható villáskulcsal.

A radiátorszelepek hollandiait mindíg állítható, vagy a megfelelő méretű villáskulcsal kell meghúzni mert a fogótól megsérül a hollandi krómozása. Ezután feltöltjük a radiátort és már csak a légtelenítés van hátra. A légtelenítést a radiátor tetején lévő légtelenítő csavarnál lehet légtelenítő kulcs használatával.