Ha valaki bojlert vásárol azt hosszú távra tervezi használni, hogy még sok év múlva is kiszolgálja a családot. Ezért, hogy a bojlerünk hosszú évekig jól működjön időnként bizony ez a viszonylag egyszerű szerkezet is karbantartást igényel. A bojlereknél a vízkőtelenítést semmiképpen nem szabad elhanyagolni.

Mikor jött el az ideje a bojler vízkőmentesítésére?

A bojlerek vízkőmentesítését egy-másfél évente meg kell ismételni és ilyenkor az anódrudat is érdemes újra cserélni. Ez érvényes nemcsak a régi de az újonnan vásárolt készülékekre is vonatkozik. Találkoztunk már olyan esettel amikor a fűtőszál már alig látszott ki a lerakódott vízkőből, ilyenkor már a villanyszámlán is látható, a víllanyszámlánk összege egyre több lesz, illetve a fefűtési idő is sokkal több lesz a nem megfelelő működés következtében, mert a fűtőszál már nem is a vizet, hanem szinte már csak a vízkövet melegíti.

A bojler fűtőszáljára a vízkő akár több centiméteres vastagságban is képes lerakódni. Ilyenkor a bojler hőfokszabályzójának egyre feljebb tekerése sok esetben csak ront a hejzeten mert ezzel felgyorsítjuk a vízkőképződést. A villanybojler vízkőmentesítését mindíg bízzuk vízszerelő szakemberre mert ez a szerelés nem játék, egy nem megfelelően összeszerelt elektromos bojler miatt halálos áramütés érhet minket.

A villanybojler vízkőtelenítése több lépésből áll

Áramtalanítás. A bojlert áramtalanítani kell a biztonságos munkavégzés érdekében.
A bojler töltő csapjának elzárása.
A víz leeresztése a bojlerből: itt ügyelni kell arra, hogy a bojlerből forró víz folyik ki a biztonsági szelepnél, meg ne égessük magunkat.

A bojler alaplapjának leszerelése, ami hat-nyolc csavarral van rögzítve a készülék alján a műanyag burkolat alatt.

Ebben a lépésben az elektromos kábeleket is le kell húzni, pontosan megjegyezve, hogy hová kell visszakötni, MERT EGY ROSSZUL ÖSSZESZERELT KÉSZÜLÉK HALÁLOS IS LEHET a használójára.

Vízkömentesítés. A készülék alján összegyűlt vízkő eltávolítása, a bojler belsejének vizes öblítése, ha szükséges a fűtőszál és az anódrúd cseréje.
Összeszerelés. Alaplap új tömítéssel való visszacsavarozása, kábelek visszakötése, PONTOSAN ÚGY AHOGY EREDETILEG VOLT.
Bojler feltöltése ezután bekapcsolása.

Hogyha eléggé felkészültek vagyunk szakmailag és megvannak a kellő eszközeink ez házilag is megoldható, DE ha nem vagyunk 100%-ig biztosak a dolgunkba mindenféleképpen vízszerelő szakemberre kell bízni ezt a munkát a veszélyessége miatt.