Visszacsapó szelep beépítése a csatornába

Miért jó visszacsapó szelepet beépíteni a csatonánkba?

Az ilyen berendezés feladata, hogy megakadályozza a szennyvíz visszaáramlását a lakásunkba és elöntse a legalacsonyabban lévő lefolyókon keresztül a lakásunk különböző helyiségeit. Az ilyen szerelvény ha visszafelé áramló szennyvizet kap, akkor automatikusan elzárja a víz útját, így akadályozza meg a szennyíz visszaáramlását a csatornából. Ezek a készülékek kézi működtetéssel is zárhatóak. A visszacsapó szelepek egy csappantyúval vannak ellátva amit rendszeresen karban kell tartani a tökéletes működés érdekében. Ezt bízzuk szakemberre, mert ő van tisztában hogy milyen tisztításokat kell elvégezni.

Ezzel a problémával a régebbi építésű házak lakói találkozhatnak akik alagsori lakásban laknak, de pincéket, garázsokat is veszélyeztet ez a probléma. Az ilyen szerkezet beépítése ajánlott főleg a mostani nyarak alkalmával előforduló felhőszakadások bekövetkezte miatt. Ilyenkor az utcai csatorna nem képes elvezetni az extrém mennyiségű csapadékvizet és ez visszaáramolhat az ingatlanunkba, ezzel súlyos károkat és fertőzésveszélyt okozva. Ilyen esemény előfordulása esetén hatalmas károk keletkeznek, mert aztán fertőtleníteni az összes érintett közlekedőt és helyiséget, ahova eljutott a szennyvíz. Az újrafestés mellett sok esetben csak a padlócsere segít, nagy bosszúságot és anyagi kárt okoz még akkor is, ha a biztosítónk ki is fizeti a bekövetkezett kárt. Ráadásul ha ez lakóingatlanba, vagy irodában történik az ingatlan a felújítás alatt lakhatatlan, vagy használhatatlan lesz a felújítás és fertőtlenítés ideje alatt.

Vállalkozásunk ilyen visszacsapó szelepek beépítését is vállalja, mely kizárja az ilyen károk keletkezését.

A következő megrendelőnk aki az interneten talált ránk visszacsapó szelepet akart beépíttetni a házának a csatornájába mert elmondása szerint nagyobb nyári esőzések alkalmával gyakori eset, hogy a pincéjét elönti a csatornából visszaáramló szennyvíz. Itt ebben az esetben a csatornához nem lehetett hozzáférni mert ahogy mondta egy elég vastag betonréteg alatt húzódik. Ebben az esetben közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy a kertben építünk egy aknát és abba lesz majd a visszacsapó szelep.

Röviden leírva a visszacsapó szelep működése: Ez egy a csatornába iktatható szerkezet mely megakadályozza a szennyvíz visszaáramlását egy dugulás vagy a csatorna túltelítettsége esetén. Például nagy esőzések alkalmával az utcai csatorna képtelen elnyelni a hírtelen nagy mennyiségű csapadékvizet. Ez a vízvezeték szerelő munka most ásással kezdődik. A csatorna kiásása után állapíthattuk meg,a cső anyagát, itt régi eternit csővel volt dolgunk. Az anyagbeszerzés után ami a visszacsapó és a hozzá és a csőhöz méretben illeszkedő gumikarmantyú volt nekiláthattunk egy megfelelő hosszúságú csődarabot kivágni az eternit csőből. Ezt kővágó koronggal szerelt flex-el oldottuk meg.

Ilyen anyagú cső vágásánál kiemelt fontosságú védőfelszerelés használata, porvédő maszk mert a felszálló por igencsak káros az egészségre. A cső kivágása után alaposan meg kell tisztítani a külső részét, így a gumikarmantyú szivárgása kizárható. Tisztítás után a visszacsapó szelepet a helyére illesztjük és a gumikarmantyúkon található összehúzható bilincsekkel a csőhöz kapcsoljuk. A visszacsapó szelepet nem szabad betemetni ezért egy aknát is építeni kell a számára, akkorát hogy meghibásodás esetén könnyen hozzáférhető legyen. Az aknát mi betonnal kiöntött és betonacéllal megerősített zsalutéglából készítettük el. A tulajdonos kérésére csak az akna szélén csináltunk beton alapot amire a téglák kerültek, igy az akna alja nem lett lebetonozva. Ez a megoldás azért jó mert egy esetleges szivárgás alkalmával nem telik meg az akna vízzel mert a szabadon hagyott aljánál a föld fel tudja szívni a kiszivárgó vizet. Persze nem túl nagy mennyiséget képes elvezetni ezért az aknát rendszeresen ellenőrizni kell. A megrendelőnek elmondtuk ezeket az alapvető tudnivalókat és minden hónapban ellenőrizni fogja, hogy minden rendben van az aknában. A maximálisan elégedett tulajdonosnak a munkát leszámláztuk. Természetesen erre a munkánkra is vállalunk garanciát mint minden elvégzett munkánkra amit írásban is rögzítettünk.