Hogyan kell kitisztítani a szifont házilag?

Szifonok tisztítása

Minden háztartásban előbb utóbb előfordul, hogy a szifon egyszer-egyszer bizony eldugul. A mosdó, a kád, vagy a zuhanyozó szifonok könnyen eldugulhatnak a lefolyón keresztül beléjük kerülő hajszálak és szappanmaradványok miatt. A hajszálak szifonba kerülését megelőzhetjük egy szűrővel, de a különböző tisztálkodási szerek lerakódásait nem lehet megelőzni.

A mosogató szifonok is könnyen eldugulnak, itt a különféle ételmaradékok szoktak problémát okozni. Itt is szűrő használata javasolt, amivel megelőzhető a dugulás és a szifon átengedi a lefolyó vizet. Függetlenül attól, hogy szűrőt használunk a mosogatónál a feloldódott zsír könnyen lemegy a lefolyón ami rátapad a műanyag szifonra, csőre így okozva a cső vagy szifon eldugulását. A mosogató lefolyójánál célszerű időnként tisztítószereket használni, ezzel megelőzhetjük a dugulások kialakulását.

Duguláselhárítás, szifon dugulásának megakadályozása

Mit csináljak, ha már eldugult a szifon?

A szifonok tisztítása nem olyan nagy ördöngősség de hívhatunk vízszerelő szakembert is.
A szifon kitisztítása nagyon egyszerű művelet nem kell hozzá feltétlenül szakember, ha valaki már szerelt szét szifont biztos nem fog emiatt vízszerelő szakembert hívni.

A szerelés legelső lépése, hogy el kell pakolni a szifon környezetéből és egy lavórt vagy vödröt kell tennünk a szifon alá. Ezt azért kell megtenni, mert ha szétszereljük a szifont, akkor a benne lévő víz ki fog folyni. Törlőrongyra is szükség lesz, mert az esetlegesen a vödör mellé folyó vizet fel kell törölni.

A tisztítás következő lépése, hogy tekerjük le óvatosan a szifon alját és folyassuk ki a vizet a lavórba. Gumikeztyű használata javasolt, mert a kifolyó víz erősen szennyezett szokott lenni. Ha ezzel megvagyunk, fel kell nyúlni a szifonba és a szenyeződéseket /zsírt, ételmaradékot, tisztálkodószer maradványokat, egyéb szennyeződéseket és lerakódásokat ki kell szedni.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor a szifon alját kell kimosni. Ha a tömítés kiesik belőle óvatosan vissza kell tenni a helyére. Az összeszerelés előtt nyissuk meg óvatosan a csapot, hogy egy kis vizet eresszünk a vödörbe, ha lefolyik a víz a vödörbe azt jelzi, hogy a tálca alatti függőleges cső nincs eldugulva. Ha nem folyik le a víz a vödörbe egy csavarhúzóval fel kell nyúlni a csőbe és kitakarítani azt.

Ezek után nincs is más dolgunk minthogy a szifont visszaszereljük a helyére. Itt legyünk nagyon figyelmesek, hogy minden tökéletesen passzoljon, minden tömítés a helyén legyen máskülönben a szifon csöpögni, vagy rosszabb esetben folyni fog. Ezután meg kell arról győződni, hogy minden rendben van! Az illesztések, csatlakozások sehol nem eresztenek és nem is gyöngyözik a víz. Ezt úgy végezzük, hogy a tálcát, mosdót felengedjük vízzel és a dugót kihúzzúk. Ha nem látunk szivárgást akkor jó munkát végeztünk.