Wc tartály javítása egyszerűen

A wc tartályok kivétel nélkül mind javíthatóak, ha maga a tartály nem sérült. Ajánlott, hogy a tartály sarokcsapja szűrőbetétes legyen, ami megakadályozza, hogy a töltőszelepbe kerülő szennyeződés tönkretegye magát a tartáy töltőszelepet. Ez legtöbbször a víz elzárása után szokott bekövetkezni. Társasházaknál lehet, hogy az egyik szomszédnál végzett szerelés miatt zárják el a vizet. Amikor visszanyitják a vizet, a hirtelen meginduló víznyomással a a vízhálózat régebbi csöveinek faláról lekerülő szennyeződések bekerülnek a vízhalózatba, ami vagy a csapokon található perlátor szűrőin akad fenn (jobb esetben), vagy például a wctartály töltőszelepébe kerülve károsítja azt.

Alapvetően egy wctartálynak két hibája lehet:

  • töltőszelep meghibásodása
  • leeresztő szelep hibája

A töltőszelepet csak cserélni érdemes, javítani nem!
A leeresztő szelep a wctartály márkájától (gyártó) függően többféle hibalehetőség is lehet. Az egyik leggyakoribb hiba a szelep alján található gumitömítés elöregedése, vagy az alászorult szennyeződés miatt, ami a wctartály alján összegyűlik és a gumi nem zár tökéletesen. Emiatt folyamatosan szivárog a víz a wckagylóba. Ez egy folyamatos működést és utántöltést eredményez. Mivel a szivárgó víz miatt a vízszint a tartályban folyamatosan csökken, így a töltőszelep mindig utántölt. Ez a csatornadíjon és a vízszámlánkon is jelentkezik.

Lehetséges hibaforrás még a vízkövesedés következtében a leeresztőszelep megszorul, így nem működik megfelelően és nem tudja elzárni a vizet.

A magyar Dömötör wctartály esetében előfordul, hogy a leeresztő szelep leszorító rugója elgyengül, vagy adott esetben eltörik. Ebben az esetben a leeresztőszelep cseréjével orvosolható a hiba. Azt tanácsoljok ennél a típusnál, hogy ügyeljen a wctetőt pontosan illessze vissza a helyére, különben enélkül a tartály nem működik.

Létezik beépített wc tartály, amelyet panelbe is építettünk már be.