Vízszerelés, mik a vízszerelő főbb tevékenységei?

Vízszerelő főbb tevékenységi körei.

Ha a lent felsorolt munkák bármelyikével állunk szemben vízszerelő szakemberre van szükségünk.
– fürdőszoba,konyha,mosókonyha vízvezeték és lefolyó felújítása
vízszivárgás felderítése
-csőtörés elhárítása
-ólomcsövek cseréje
-zuhanykabin,kád beépítése,javítása,cseréje
-csaptelep javítása, cseréje
-duguláselhárítás, lefolyók szerelése
wc-tartály szerelése, javítása, wctartály cseréje
-mosogató-mosógép bekötése, üzembehelyezése

Ez a lista természetesen nem teljes, de rálátást biztosít arra, hogy milyen esetekben érdemes vízszerelő szakemberhez fordulni.

Műszeres csőtörés bemérése.

A csőtörések helyének pontos bemérésére többféle módszer áll rendelkezésére a vízszerelő szakembernek. Ha csőtörést észlelünk, például mindíg forog a vízóra, még akkor is ha minden csap zárva van akkor rögtön kérjük vízszerelő segítségét mert ez a hiba egyik pillanatról a másikra sújosbodhat és ezzel együtt a javíás költségei is meredeken emelkedhetnek.

A csőtörés pontos helyének a bemérésére ma már többféle elven működő műszer áll a vízszerelő rendelkezésére. Ilyen pl. a jelzőgázas szivárgás kereső.

Ennek a módszernek az előnye, hogy nem szükséges pontosan ismerni a vízvezeték nyomvonalát. Az ilyen módszert leginkább a kissebb vízveszteséggel járó csőrepedéseknél szokták alkalmazni. Ennek a technológiának is megvannak a korlátai, például függőlegesen haladó csővezetékeknél nem lehet alkalmazni, mert a jelzőgáz a cső mellett felfelé fog terjedni.

Ennek a technológiának a lényege,hogy a mérés során feltöltjük a vízvezetéket jelzőgázzal, ami a csőrepedés helyén kiszivárog és a földfelszín felé utat tör magának ahol hidrogén kimutatására alkalmas eszközzel be lehet mérni a szivárgás helyét.

Elektroakusztikus csőrepedés kereső.

Ez alapjában véve egy rendkívül érzékeny mikrofon aminek a segítségével a csőtörés keltette zajt lehet kiszűrni és igy megállapítani a csőrepedés helyét.

Korrelációs csővizsgálat.

Az ilyen méréssel két pont közötti hibát lehet kimutatni. A csőrepedés helyén a szivárgó víz hanghullámokat gerjeszt, ezt méri a mérőhelyekre kitelepített rezgés érzékelők. A készüléknek van egy központi egysége ami összeveti a több irányból beérkező jeleket és azoknak a késleltetési idejéből és a szenzorok távolságából kiszámítja a csőrepedés pontos helyét, amit a vízszerelő hatékonyan, gyorsan el tud hárítani.

Tapasztalatunk szerint ez a módszer nyújtja a legpontosabb eredményt.
Bármelyik technológiának hatalmas előnye, hogy akkor sem kell például az egész kertet felásni ha nem látható a szivárgás helye a felszínen.