Csaptelepek cseréje házilag

Egy lakásban a csaptelep cserére fürdőszobában, konyhában, wc-ben van szükség leggyakrabban. A fürdőszobában háromféle csaptelep található.

Kádcsaptelep: ez lehet fali, illetve a mosdóra szerelt KMT kád, mosdó töltő csaptelep, ezzel a tipussal leginkább panel fürdőszobákban találkozhatunk, zuhanycsaptelep ami lehet már modern falba beépített is, mosdócsaptelep.

Bármelyik csaptelepet is cseréljük, első lépésben el kell zárni a vizet. Ez mosdónál a mosdó alatti sarokcsapoknál, fali csaptelepnél a mellette lévő csempeszelepnél történik.

Ha nincs csempeszelep, vagy nem zárnak a sarokcsapok, akkor a vízóránál a főelzárónál kell a vizet elzárni. Elzárás után ki kell nyitni a cserélendő csaptelepnél a hideg ill. meleg vizet, hogy a nyomást kiereszthessük a vízvezetékből.

Hogyha már nincs nyomás elkezdődhet a csaptelep cseréje. A fali kádtöltő csaptelep cseréjénél a csaptelep hollandijait kell lelazítani, lecsavarni.

Ez a falnál egy hatlapfejű csavar. Ha a csaptelep már lent van a takarórózsát kell letekernünk a Z idomról. Hogyha a Z idom jó állapotú nem feltétlenül szükséges újra cserélni, bár szakszerű szerelésnél mindíg azt is lecseréljük.

Ha úgy döntünk, hogy a z idomot nem cseréljük le, akkor nincs más dolgunk, mint az új takarórózsát felhelyezzük és az új csaptelepet új tömítésekkel a helyére szereljük.

Fontos, hogy az új csaptelep hollandijait ne fogóval, hanem állítható villáskulcsal vagy a megfelelő méretű villáskulcsal húzzuk meg. Ez azért fontos mert a fogók megsértik az új csaptelepünk krómozását. Ezután a vizet visszanyitva ellenőrizzük, hogy nem szivárog a hollandinál a víz.

A mosdó csaptelep cseréjénél, szerelésénél is az első lépés a vizet elzárni a sarokcsapoknál. Ezt követően a sarokcsapokról le kell szerelni a flexibilis bekötőcsöveket. A csaptelepet rögzítő csavaranyát a csaptelep alatt találjuk, ezt kell letekerni, hogy a csap kiemelhető legyen.

Ez a csavar eléggé hozzáférhetetlen helyen van ezért csak a megfelelő méretű csőkulcsal lazítható meg. Ha a régi csaptelep lekerült a helyéről az új csaptelepre rá kell szerelni a bekötőcsöveket, aztán a csaptelep aljára a gumi tömítést ami arra szolgál, hogy ne folyhasson a víz a csaptelep alá ami aztán a mosdó alatt a padlóra csöpög.

Az új csaptelepet a helyére illesztjük a rögzítő csavarját meghúzzuk csőkulcsal itt ügyelni kell arra, hogy ne húzzuk túl, mert a mosdó vagy a csaptelep elrepedhet. Ezután a flexibilis csöveket a sarokcsapra szereljük ami egy-egy hollandi ráhúzásával történik és már nincsis más dolgunk mint megnyitni a vizet és élvezni az új csaptelepünk használatát.

A csaptelep cserék nem olyan nagy ördöngősségek de azért egy kis műszaki ismeret illetve jó szerszámok a szereléshez elengedhetetlenek.

Ha nem biztos magába vagy nincsenek meg az ehhez szükséges eszközök, ajánlott ezt a munkát vízszerelő szakemberre bízni aki szakszerűen és garanciával elvégzi a csaptelepcserét.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.