Ötrétegű műanyag vízcsövek

Az ötrétegű műanyag csövek megjelenése hatalmas fejlődés volt a vízszerelők életében. Ez a technológia nagyban meggyorsítja és le is egyszerűsíti a vízszerelő munkáját.

Ehez a csőrendszerhez a víz-fűtésszerelőnek kevés szerszámra van szüksége a munka elvégzéséhez. Nagyszerű tulajdonságainak hála egyazon csőtipussal szerelhetőek a vízvezetékek és a fűtési rendszerek, beleértve a padlófűtést is. A tervezők és a víz-fűtésszerelők körében is népszerű mert könnyen hajlítható és szerelhető ezenkívül pedig egyaránt használható falon belül és falon kívül.

Ezeknek a csöveknek nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy az anyagösszetételük olyan, hogy gátolják a vízkölerakódások kialakulasát. Ezért hosszú ideig megtartják eredeti átfolyási jellemzőiket szemben a hagyományos csővezetékekkel szemben.

Presszelő

Persze ezeknek a csöveknek is vannak hátrányai, ilyen például a sérülékenységük ezért óvni kell őket a külső mechanikai hatásoktól.
Ezek a csövek bírják a tíz bar-os üzemi víznyomást és a kilencven celsius fokos hőmérsékletet.

A gyártók ötven évnél is több élettartamot garantálnak ezekre a csőrendszerekre. Ezek a jellemzők megfelelnek egy átlagos ingatlan műszaki elvárásainak. Ezeket a csöveket lehet falon kívül vagy falon belül is szerelni de van pár szabály a tartós eredmény elérése érdekében.

Ilyen például, hogy falon belül soha nem alkalmazunk kulcsos idomokat, ezek falon kívüli szerelésre vannak kitalálva és leginkább otthoni barkácsolás céljából kaphatóak. Vízszerelő falon kívül se használ kulcsos idomot csak a presselhető idomok jöhetnek szóba.

Vannak persze kivételek, például ha a pressgép nem fér oda az idomhoz. A kulcsos idomok a késöbbiekben bonthatóak a a presselt idomokat később már nem lehet szétbontani. A pesseléshez lehet használni kézi illetve gépi pressgépet is mindakettő kellően rászorítja a csőre az idomokat.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a cső méretrevágása után calibrálni kell a cső végét az erre való célszerszámmal. A calibrálást mind a press mind a kulcsos idom használatakor el kell végezni. Az ötrétegű cső méretre vágása az ötrétegű csővágó ollóval történik.

Csővágó olló vízszereléshez

Vágáskor oda kell figyelni, hogy a vágás merőleges legyen különben szivároghat a csőkötés és a presselt cső már nem szedhető szét. A szerelés után minden esetben nyomáspróbát kell csinálni, mert a bejavítás után derül ki, hogy szivárog az egyik presselés akkor lehet kivésni a falból a hibás csöszakaszt.

Falon kívüli szerelést kulcsos idommal a megfelelő néhány szerszám (csövágóolló, kalibráló, villáskulcs) használatával bárki könnyen boldogul otthon, hacsak egy kissebb átalakításról van szó. Egy komplex vízcsőhálózat kiépítéséhez viszont mindenképpen vízszerelőt kell hívni mert azt presselve kell megoldani a tartós, minőségi eredmény elérésére érdekében.