Jellemzően milyen tipusú vízszerelési problémákkal szoktunk találkozni?

Gyakori hiba a csepegő csaptelep.

Ha mosogató, mosdó álló csaptelep csepeg, a sarokcsapot a csaptelep alatt el kell zárni és ezután foghatunk hozzá a javításához. Hogyha a meghibásodott csaptelep a falra van szerelve, (fali csaptelep) akkor a csempeszelepnél kell elzárni a vizet, ha van és működik.

Sajnos nagyon sokszor előfordul, hogy a csempeszelep nem működik vagy elzárása után elkezd csepegni. Ha nincs csempeszelep akkor a vízóránál kell elzárni a vizet. Hagyományos kétgombos csaptelep javítása egyszerűnek mondható bár itt is előfordul néhány típusnál, hogy a tekerő egyszerűen nem jön le a csaptelepről.

Ilyenkor sajnos csak a csaptelep cseréje lehet a megoldás.

Egykaros csaptelepeknél gyakran a fogantyú alól szivárog a víz ezt a kerámiabetét alatti tömítés elhesználódása szokta okozni. A másik jelenség, hogy csepeg a csaptelep vagy nagyon nehezen lehet elzárni ezt a kerámiabetét elhesználódása okozza. Akár a fogantyú alól szivárog a víz, akár csepeg a csap, a kerámiabetét cseréje a megoldás.

Sajnos elég gyakran előfordul, hogy a sok éve használatban lévő egykaros csaptelep fogantyúját nem lehet leszerelni, ilyenkor a csaptelepet le kell cserélni.

A wc-kagylóba folyamatosan szivárog a víz.

Legelső teendő, hogy húzuk le egyszer-kétszer a wc-t mert gyakori jelenség, hogy kosz került a leeresztőszelep gumitömítése alá és igy nem zár megfelelően. Ha ez a praktika nem segít akkor a wc-tartály leeresztőszelepének a gumiját, vagy az egész leeresztöszelepet cserélni kell. A másik lehetőség, hogy a töltőszelep ment tönkre, ezt csak a töltőszelep cseréjével tudjuk orvosolni.

Kilyukadt flexibilis cső.

Flexibilis cső a csaptelepek, wc-tartályok, bolylerek és vízórák bekötésére szolgálnak, habár mi a vízórák szerelésénél nem használjuk, helyette rézcsővel vagy ötrétegű vízcsővel kötjük be a vízórákat, hogy később ne okozzon bajt a vízóránál kidurrant flexibilis bekötőcső. A flexibilis cső kilyukadása esetén azonnal zárjuk el az előtte található elzárócsapot (sarokcsap vagy golyóscsap). Ha csaptelepnél lyukad ki a flexibilis bekötőcső érdemes vízszerelő szakemberre bízni a hiba elhárítását, mert a bekötőcső cseréjéhez le kell szerelni a csaptelepet.

Az alsó szomszédnál ázásfolt jelenik meg a plafonon-falon.

Az esetek többségében ezért egy lefolyócső a felelős, leggyakrabban a kád vagy a zuhanytálca lefolyója. Zuhanytálca esetén legtöbbször a flexibilis lefolyócső (jollyflex) a hibás de nagyon gyakori, hogy a tálcát nem támasztják alá Ytonggal és így évekkel később elreped. Ez főleg a gyengébb minőségű alacsonyabb árfekvésű zuhanytálcáknál fordulhat elő. Az alsó szomszéd ázása rosszul szigetelt kádperem, illetve zuhanytálca miatt is lehetséges.

Szivárog vagy vizesedik a fal.

Ez már egy durvább eset, ilyenkor vízszerelőt kell mielőbb hivni a nagyobb károk elkerülése érdekében. Ilyen esetben biztos, hogy falat kell bontani (sajnos), amit ismét érdemes szakemberre bízni. Szaktudásának köszönhetően kisebb károkozással tudja a keletkezett hibát elhárítani és orvosolni.